Parachutespringen materiaal

Harnas

Het stelsel van banden waar je in vastgegespt zit, en dat jij en je koepel bijeenhoudt.

Slider

Bij de matrasvormige parachutes zit een rechthoekig lapje waar de koorden doorheen lopen. Deze slider houdt de koorden tijdens het begin van de ontplooiing bij elkaar, en naarmate de koepel zich opblaast wordt de slider naar beneden geduwd (vandaar slider). Dit is een vertragingsmechanisme om de opening van de parachute comfortabeler te maken.

Containers

Op het rugkussen (harnas) zijn twee containers vastgenaaid. Hierin worden de hoofdparachute en de reserveparachute opgeborgen. De containers bestaan uit een aantal flappen die gesloten worden door een lus door de ringen in de flappen te steken en deze lus te borgen met een sluitpin.

Stuurlijnen

De lijnen die naar de twee achterste uiteinden van uw koepel (parachute) lopen zijn de stuurlijnen. Deze lijnen komen uit in een handvat waar u aan kunt trekken; de resulterende vervorming van de koepel maakt dat u kunt sturen.

Rig

Dit is de naam voor het geheel dat de parachutist om zijn schouders hangt bij de sprong. Het rig bestaat uit harnas en containers.

Ripcord

Een stevig stuk draad met aan één uiteinde een handvat. Het ripcord wordt in het rig gestoken, en dient als sluitpin van de container van de hoofdparachute. Door het ripcord uit het rig te trekken, kan de parachute zich openen.

Risers

De risers zijn sterke nylonbanden waaraan de lijnen bevestigd zijn. Ze maken deel uit van het harnas en zijn bevestigd aan de hoofdbanden.

Pull out

Je trekt via een kussentje rechtstreeks op de pin die de container gesloten houd. Nadat je de pin getrokken hebt, opent de container zich waarna een pilotchute vrijkomt die je dan in de luchtstroom moet houden.

Pilot Chute

Aan de top van de koepel is een kleine parachute bevestigd die je ten tijde van de opening in de luchtstroom brengt (met de hand of met behulp van een springveer). Deze kleine trekt de zak met de koepel in de luchtstroom zodat die zich goed kan ontplooien.

Hand deploy

Een Pilot chute die met de hand in de luchtstroom wordt geworpen. De Pilote chute zal dan vervolgens de pin van de container verwijderen, en de hoofdkoepel eruit halen.

Hoofdkoepel

De koepel (hoewel matrasvormig tegenwoordig) waar je normaliter onder zal landen.

AAD

Automatic Activation Device (trekt reserve open als je te laag komt).

  • ARGUS : Elektronische AAD
  • VIGIL : Elektronische AAD
  • Cypres : Elektronische AAD
  • FXC : Mechanische AAD.

Reserve

Mocht de hoofdkoepel een malfunctie hebben dan kan de reserve(koepel) worden ingezet. Deze zit bij de moderne matras rigs boven uw hoofdkoepel gepakt.

Bridle

Het koord dat de pilot chute met de koepel verbindt.