Verschillende benamingen

    Creepen

    Is op karretjes op de grond uw volgende sprong instuderen.

    Mockup

    Is een nep vliegtuig waar men een exit kan oefenen.

    Briefing

    Voor je instapt in het vliegtuig ga je eerst duidelijk afspreken wat je allemaal gaat doen als je uit het vliegtuig springt.

    Exit

    Moment van de waarheid.

    Tracking

    Voorwaarts (horizontaal) bewegen tijdens de vrije val.

    Chute assis

    Is een vorm van freeflying waarbij de skydiver een zittende houding aanneemt tijdens de val.

    Pull

    Het ripcord trekken of met de hand de pilot chute in de luchtstroom brengen.

    Streamer

    Als een parachute zich niet ontvouwt nadat hij uit de container is gekomen, dan spreken we van een ‘streamer’. Meestal zal de parachutist overgaan op de noodprocedure.

    Sikki

    Een voorwerp met ongeveer de zelfde daalsnelheid als een parachutist met geopende parachute. Vaak een houten latje met flinke slierten crepe-papier eraan bevestigd. De instructeur gooit de Sikki op 1000m uit het vliegtuig en kijkt waar het terecht komt. Zo kan hij inschatten hoe de wind staat en waar hij de parachutisten uit het vliegtuig kan zetten, zodat zij in de buurt van de landingsplaats uit zullen komen.

    Tandemsprong / Duosprong

    De snelste manier om eens een vrije val te maken.
    Na een briefing van 20 minuten ben je klaar om vastgemaakt aan de buik van een tandeminstructeur een vrije val van meer dan 50 seconden te maken.

    Vrije val opleiding

    De snelste manier om je solobrevet behalen. Er zijn twee verschillende vrije val opleidingen, de AFF en de PAC. De AFF heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten en de PAC komt uit Frankrijk.

    Atmonauti

    Atmonauti is een VrijeVal techniek uitgevonden door Marco Tiezzi in 1998. Samen met Gigliola Borgnis verder ontwikkelt en voor het eerst voorgesteld op de “World Freestyle Competitions” in het jaar 2000. De techniek bestaat erin om door een diagonaal traject te vliegen 45° ten opzichte van de grond. Op deze manier creëer je een luchtstroom over je lichaam die lift genereert. Waar een gewone VrijVal van op 4000m hoogte je een totale VrijeVal tijd van ongeveer 65 seconden geeft kan je nu gemakkelijk 75 à 80 seconden vliegen. Je wint dus dik 10 seconden speeltijd, bijna een eeuwigheid in het VrijeVal gebeuren. Je bent nu eigenlijk piloot van je eigen lichaam. Je kunt de trim (hoek) aanpassen, je snelheid en je richting. Als je al deze parameters onder de knie hebt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Meer info op: www.atmonauti.com

    Wingsuit

    Wanneer springers met elkaar over hun bezigheid praten, zal je ze dikwijls het werkwoord vliegen horen vernoemen. Het is ongelooflijk welke horizontale afstanden men kan afleggen in vrije val. Door het gebruik van een wingsuit kan je echter nog verder vliegen dan normaal. Deze werd oorspronkelijk ontworpen door Patrick de Gayardon die hiermee eerst uit een vliegtuig wou springen, en daarna tijdens zijn vrije val terug in datzelfde vliegtuig wou binnen vliegen. Een ongelooflijke stunt, maar in 1996 slaagde hij hier toch in. Ondertussen is deze wingsuit verder ontwikkeld en kan men er nog verder mee vliegen tijdens de vrije val. Geruchten gaan dat er enkele springers plannen maken om met deze wingsuit te landen zonder het valscherm te openen. Wedstrijden worden in deze discipline voorlopig nog niet in gehouden. Meestal wordt er samen met enkele vrienden samen gesprongen, en vliegt men samen een formatie zoals jachtvliegtuigen.

    AFF

    Accelerated FreeFall. (cursus vrije val)
    Hier gaat de leerling vanaf de allereerste sprong in vrije val. Er gaan wel twee ervaren jumpmasters mee die een veilige sprong garanderen.

    PAC

    Een vrije val opleiding zoals de AFF, in Frankrijk